De Tijdreisgids

Valentijnsdag 1895, St. James’s Theater, Londen

Er is veel gedoe in het Londense theater op de première-avond van Oscar Wildes nieuwe toneelstuk ‘The Importance of being Earnest.’ Het wordt een gedenkwaardige avond voor Wilde, de acteurs en regisseur, het publiek èn twee Middelburgse dames die alles in het werk stellen om erbij aanwezig te kunnen zijn.

De Middelburgse Flora en Anna houden van geschiedenis, verkleedpartijtjes, Londen, Oscar Wilde, de Victoriaanse tijd, de Fin de Siècle en reizen. Maar ze leven in 2015, de verkeerde tijd. Gelukkig hebben zij het unieke talent om in de tijd te kunnen reizen en na een onverwachte uitnodiging uit het verleden besluiten ze om begin 2015 120 jaar terug in de tijd te gaan naar 1895. Om te proberen de première van Oscar Wilde’s toneelstuk ‘The Importance of Being Earnest’ op Valentijsdag 1895 bij te wonen. Ze slagen er weliswaar in om op tijd de boot naar Queensboro te nemen, maar zodra die is afgevaren van de kade in Vlissingen verloopt alles heel anders dan gepland. Gaat het ze lukken om op tijd en heelhuids bij de première te komen? Wie komen er allemaal op hun pad en wat beleven ze op hun bizarre reis? Kortom: wat gebeurde er ècht op weg naar 14 februari 1895?

De Tijdreisgids (naar Victoriaans Londen) is een visueel reisverhaal van twee moderne Zeeuwse vrouwen die terugreizen in de tijd naar het Victoriaanse Londen aan het einde van de negentiende eeuw. Uit nieuwsgierigheid, omdat die stad ze biologeert, omdat ze denken in zekere zin een beetje Victoriaans te zijn, maar vooral dus ook omdat ze bij die tumultueuze première willen zijn. Ze brengen de lezer naar plekken in Londen die ook nu nog terug te vinden zijn en die beslist de moeite van een bezoek waard zijn. Hun reis naar Valentijnsdag 1895 in Londen geeft zicht op het leven en het reizen ten tijde van de fin de siècle, maar ook op de verbinding tussen Zeeland en Engeland in die tijd, de gebeurtenissen rond de premiere van Wilde’s veel besproken toneelstuk en nog veel meer andere tot op heden ogenschijnlijk ongerelateerde maar wel degelijk met elkaar verbonden zaken.

Door een unieke wijze van herbeleven en vertellen geven zij een boeiend inzicht in zowel de verschillen als de overeenkomsten tussen de laat Victoriaanse wereld en die van vandaag de dag. Hun verbazing zal ook de verbazing van de lezer zijn. De Tijdreisgids is een reisverhalenbundel èn een reisgids naar de restanten van het Victoriaanse Londen. Natuurlijk zijn er tal van tips en ideeën voor de (tijd)reislustige lezers en is het een prachtig Victoriaans boek met unieke foto’s gemaakt in Londen en Nederland in de stijl van toen.

De Tijdreisgids verschijnt in 2017 en wordt geschreven door Anna A Ros en Floortje Zwigtman samen.