De muur waar niets op bloeit

De komende tijd schrijf ik een roman over een onbekende schrijfster, de liefdesaffaire die ze heeft en het boek dat ze schreef, waarvan zonder haar medeweten 20 miljoen exemplaren werden gedrukt in de Sovjet Unie, China en nog een aantal landen. Maar ook over een priester met een duister geweten en de gevolgen van extremisme.
De muur waar niets op bloeit wordt geschreven in de periode 2016 – 2018.
Meer over dit schrijfproject is te vinden op de speciale website.

Anna A Ros


13 april 1895, Bologna Centrale Station.

Lilly (Ethel Lilian Voynich) is Iers, 31 en mooi maar nog steeds ongetrouwd. Ze heeft een Russisch-Poolse vriend, Wilfrid, een revolutionair waar ze mee samenwoont in Londen, maar die haar nog altijd niet om haar hand gevraagd heeft terwijl ze wel zijn naam gebruikt. De jaren als muzieklerares tussen de revolutionairen in Sint Petersburg en Irkoetsk liggen al een tijdje achter haar en een ongewis leven voor haar.

Op een feest van Russische en vooral Poolse bannelingen in Londen ontmoet ze de charmante en mysterieuze Salomon Rosenblum die zich Sidney Reilly noemt. Ondanks dat vrienden haar waarschuwen voor deze womanizer waarvan het verhaal gaat dat hij een spion is voor zowel de Britten als de Tsaar, valt ze voor zijn charmes en wordt ze zijn geliefde.

Niet veel later gaat ze op zijn uitnodiging in om naar Bologna in Italië te komen om daar te werken aan De Hommel, de roman die de rest van haar leven een belangrijke rol zal blijven spelen. Sidney heeft in de universiteitsbibliotheek geschriften gevonden die een ander licht werpen op de Italiaanse eenwording, de rol van de grote vrijheidsstrijder Giuseppe Garibaldi en de strijd tegen de Oostenrijkers en Pauselijke legers. Maar gaat Ethel naar Bologna om een boek te schrijven of is het de opwinding van de heimelijke affaire met Sydney die haar naar de zwoele en rebelse noord-italiaanse stad brengt?

Hoe dan ook, op zaterdag 13 april staat Ethel oog in oog met Sydney op Bologna Centrale, het imposante station van de rebelse stad in Noord Italië.