De kleine Engelse vrouw

13 april 1895, Stazione Bologna Centrale.

Lilly (Ethel Lilian Boole) is Iers, 31 en mooi maar nog steeds ongetrouwd. Haar leven bestaat uit muziek, literatuur, Ierse en Russiche revolutionairen en haar Russisch-Poolse vriend, Wilfrid Voynich, een revolutionair waar ze mee samenwoont in Shepherd’s Bush in Londen. En die haar nog altijd niet om haar hand gevraagd heeft terwijl ze wel al tijden zijn naam gebruikt. De jaren als muzieklerares en Parijs en tussen de revolutionairen in Sint Petersburg en Irkoetsk liggen al een tijdje achter haar en een ongewis leven voor haar, want het is onrustig in Europa.

Op een feest van Russische en vooral Poolse bannelingen in Londen ontmoet ze de charmante en mysterieuze Sidney Reilly (die later eigenlijk Salomon Rosenblum blijkt te heten). Ondanks dat vrienden haar waarschuwen voor deze womanizer waarvan het verhaal gaat dat hij een spion is voor zowel de Britse geheime dienst als de Tsaristische geheime politie, valt ze voor zijn charmes en wordt ze zijn geliefde.

Niet veel later gaat ze op zijn uitnodiging in om naar Bologna in Italië te komen om daar te werken aan ‘De Hommel’, de roman die de rest van haar leven een bijzondere rol zal blijven spelen. Sidney heeft namelijk in de universiteitsbibliotheek geschriften gevonden die een ander licht werpen op de Italiaanse eenwording en de vrijheidsstrijd tegen de Oostenrijkers en Pauselijke legers. Maar gaat Lilly naar Bologna om een boek te schrijven of is het de opwinding van haar heimelijke affaire met Sydney die haar naar de zwoele en rebelse noord-italiaanse stad brengt? En hoe zit dat met die priester die ze daar ontmoet en het verhaal dat hij haar te vertellen heeft?

Hoe dan ook, op zaterdag 13 april staat Ethel oog in oog met Sydney op Bologna Centrale, het imposante station van de onrustige stad in Noord Italië. Het jaar is 1895 en op veel plaatsen in Europa is het onrustig. De nieuwe eeuw en de grote veranderingen die gaan komen werpen hun schaduw vooruit.

‘De kleine Engelse vrouw’ handelt over een jonge Ierse componiste en schrijfster, een spion, een noodlottig treinongeluk, een boek, een priester, de verleidingen van Noord Italië en een gevaarlijke liefde. Anna A. Ros schrijft deze roman in 2016 en 2017.

De auteur,
Middelburg, 1 oktober 2016

(Muziek: Romance uit ‘The Gadlfy Suite’, opus 97a, Dmitri Shostakovich)