Anna A. Ros schrijfeducatie

Genre: NL taal- en letterkunde (Page 1 of 2)

Wat alleen de roman kan zeggen door Oek de Jong

Uitgeverij: Augustus
Jaar: 2015
Druk: 2e
© 2013 Oek de Jong
110 pagina’s
paperback


In ‘Wat alleen de roman kan zeggen’ schrijft een gepassioneerd romanschrijver over zijn métier in een nieuwe tijd. Het gaat over beeldcultuur en literaire cultuur, over klassieken als Tolstoj en Proust, maar ook over Jonathan Franzen en de grote Japanse schrijver Kawabata; over de verhouding tussen roman en actualiteit, de verbeelding van het intieme, het belang van stijl en literaire traditie, het verlangen naar nieuwe vormen en de toekomst van de roman. Allesbeheersend is de vraag: hoe kan de roman overleven in een cultuur waarin hij met zoveel andere media moet concurreren?


Genre: NL taal- en letterkunde, schrijfhulp
Onderwerpen: schrijven

De roman als overlevingsstrategie door Tim Parks

Uitgeverij: De Arbeiderspers
Jaar: 2017
Druk: 1e
© 2015 Tim Parks
238 pagina’s
paperback


Met zijn radicale, vernieuwende literatuurbegrip ondermijnt Tim Parks de gangbare literaire criteria en ontmaskert hij de devotie waarmee de roman traditioneel wordt besproken.
Parks is ervan overtuigd dat de inhoud, de stijl, het soort verhaal én de manier van vertellen samen de overlevingsstrategie vormen die de auteur ontwikkelt als reactie op spanningen in zijn of haar persoonlijke leven. De lezer reageert tijdens het lezen van een roman op vergelijkbare wijze als tijdens een persoonlijke ontmoeting – hij probeert de auteur te doorgronden. De roman als overlevingsstrategie is een biografie van het schrijven zelf.


Genre: NL taal- en letterkunde, schrijfhulp
Onderwerpen: schrijven

De verborgen schrijver – schrijven voor toneel, film en televisie door Ger Beukenkamp

Uitgeverij: International Theatre & Film Books
Jaar: 2003
Druk: 1e
© 2003 Ger Beukenkamp
252 pagina’s
paperback


De verborgen schrijver is een handboek over schrijven voor toneel, film en televisie. Met behulp van aansprekende voorbeelden en smakelijke anekdotes uit de praktijk worden de technieken behandeld die ten grondslag liggen aan het dramaschrijven. De verborgen schrijver gaat over het schrijven van dialogen, de strijd tussen vorm en inhoud, stijl, structuur, genre en nog veel meer. Een inspirerend boek voor iedereen die zich met schrijven bezighoudt!


Genre: NL taal- en letterkunde, schrijfhulp
Onderwerpen: film, schrijven, televisie, theater

Dramatiseren – een dialectische benadering door Roel Twijnstra et al

Uitgeverij: International Theatre Bookshop
Jaar: 1988
Druk: 2e
© 1987 Roel Twijstra
154 pagina’s
paperback


DRAMATISEREN gaat over het maken van een theatervoorstelling, zonder een bestaande tekst met mensen die geen, weinig of veel ervaring met theater hebben. Enerzijds wordt het zeer subjectieve herkennings- en belevingsniveau van spelers en regisseur beschreven; anderzijds komen maatschappelijke structuren aan de orde, die bepalend zijn voor de situaties waarin mensen zich bevinden. 
Het werkproces vraagt om vakkennis en inzicht: hoe spoor je een vitaal thema op, hoe maak je de premisse werkbaar, hoe benader je je acteurs, wat zijn de bestaande dramaturgie- en theatertheorieën en uit welke moet je putten, wanneer je op deze manier te werk gaat?
Deze, en soortgelijke vragen, worden op een overzichtelijke manier in DRAMATISEREN behandeld en toegelicht aan de hand van voorbeelden uit de praktijk van de Rotterdamse theatergezelschappen Het Rotterdams Wijktheater en jeugdtheater Het Waterhuis.


Genre: NL taal- en letterkunde, schrijfhulp
Onderwerpen: schrijven

Schrijven voor theater – 13 methodes door Willy Helverda

Uitgeverij: Augustus
Jaar: 2010
Druk: 1e
© 2010 Willy Helverda
154 pagina’s
paperback


Toneelschrijven is een kunst die zich lastig laat vangen. Als je moet schrijven voor een improviserend gezelschap dat locatietheater maakt, heb je een heel andere benadering en methode nodig dan wanneer je een opdracht krijgt voor een schoolvoorstelling.

Zoveel schrijvers, zoveel zinnen. Hoe begin je? Hoe bouw je een goede scène op? Wat vertelt een dialoog wel en wat niet? Hoeveel moet je weten over je personages? En: hoe groot is de invloed van de regisseur?

Willy Hilverda ging in gesprek met dertien theaterschrijvers over hun schrijfmethode, werkwijze en techniek. Van de stevige structuur van Ger Beukenkamp tot het plotloze montagetheater van Gerardjan Rijnders. Van het ‘schrijven via de band’ van Jan Veldman tot het werken vanuit improvisatie van Moniek Merkx. Naast de weergegeven gesprekken, die de afgelopen jaren in Schrijven Magazine werden gepubliceerd, zijn in dit boek ook tips en handige lijstjes voor toneelschrijvers opgenomen.

Willy Hilverda is auteur van historische theaterproducties en docente creatief schrijven. Voor Schrijven Magazine schreef ze jarenlang over toneel in de rubriek Voetlicht.


Genre: NL taal- en letterkunde, schrijfhulp
Series: De Schrijfbibliotheek | Onderwerpen: schrijven, theater