Anna A. Ros - schrijfeducatie

Sinds enkele jaren gebruik ik de schrijfsoftware Scrivener. Op een Mac. En sinds een tijdje ook op mijn reservecomputer onder Windows 10. Ik schrijf er mijn romans, dichtbundels en het lesboek Pak je pen en schrijf mee. Scrivener wordt gemaakt door een team enthousiaste ontwikkelaars die in de VS, Engeland en Australië wonen en werken (wat kan internet toch mooi zijn.)

Scrivener is software voor MacOS, Windows en iOS gericht op het maken van lange manuscripten voor romans, novellen, non fictie en ander complex werk. En Scrivener oogt in eerste instantie ook best ingewikkeld. Ervaring leert echter dat je heel erg snel thuis bent in het pakket (er is ook hele goede gratis online training beschikbaar en een gedetailleerde handleiding krijg je meegeleverd bij aanschaf.) De leercurve is eventjes stijl maar binnen een dagdeel ben je als auteur zover dat je aan je manuscript kunt werken zonder alle gedoe die je wellicht gewend bent bij het gebruik met standaard tekstverwerkers die nooit bedoeld zijn geweest voor manuscript-ontwikkeling.

Waarom beveel ik deze software voor de serieuze auteur aan?

Eenvoudige vraag, eenvoudig antwoord. Het is heel goede software die de mogelijkheden van een tekstverwerker als Word of Pages of OpenOffice/LibreOffice ver overstijgt en je enorm veel tijd en moeite bespaart. Dat komt door de specifieke functionaliteit gericht op het samenstellen van manuscripten, het rijp maken voor publicatie en het aanleveren van technisch perfecte boekblokken (dat is het deel van een boek binnen de omslag). Daarnaast werkt het prima samen met de bekende tekstverwerkers en voldoet het aan de eisen die drukkerijen en POD (Publishing On Demand) platformen stellen.

Scrivener is niet duur, een licentie kost rond de €40 waarbij de Windows versie een euro goedkoper is dan de MacOS versie. Alle informatie over Scrivener is te vinden op de website van Literature & Latte, de fabrikant.

Scrivener is Engelstalig, de Windows versie kan eenvoudig omgezet worden in het Nederlands.


– Deze aanbieding is een service zonder verdienste –

Bezoekers van deze website, deelnemers aan het SchrijfLab en Scribere! en kopers van het lesboek Pak je pen op en schrijf!  kunnen bij aanschaf gebruik maken van een speciale couponcode die je 20% korting geeft op de huidige versie van Scrivener. Om die korting te krijgen moet je bij bestelling van Scrivener de couponcode ANNAAROS verzilveren via het bestelformulier op de website van Literature & Latte. Dit soort goede software voor maar €32 is natuurlijk een prima deal.

Twijfel je en wil je de software eerst uitproberen dan kan dat. Daarvoor kun je de voor jou van toepassing zijnde versie voor Windows of MacOS downloaden en gedurende 30 dagen gebruiken. Schaf je de software aan dan kun je de licentiecode alsnog invoeren. Alleen bij nieuwe majeure versies zul je de licentie moeten vernieuwen. Dat zal voor de 3.0 versie later dit jaar ook het geval zijn, maar bij aanschaf in de maanden voorafgaand aan die nieuwe versie zal dat tegen een zeer sterk gereduceerde prijs zijn. Zelf heb ik in zeven jaar gebruik één keer een licentie moeten vernieuwen, tegen gereduceerd tarief. Oude versies blijven overigens gewoon geschikt voor gebruik zonder belemmeringen.

In november 2017 is er door mij in samenwerking met de ZB|Planbureau en Bibliotheek van Zeeland een SchrijfLab Special georganiseerd. Op deze avond ben ik specifiek ingegaan op manuscript-ontwikkeling met moderne software, Scrivener en het gebruik maken van POD-platforms (Brave New Books, een samenwerking van Singel Uitgeverijen, Bol.com en het Centraal Boekhuis).

Anna A. Ros

Sluit Menu