Anna A. Ros schrijfeducatie

Ster: 3

De roman als overlevingsstrategie door Tim Parks

Uitgeverij: De Arbeiderspers
Jaar: 2017
Druk: 1e
© 2015 Tim Parks
238 pagina’s
paperback


Met zijn radicale, vernieuwende literatuurbegrip ondermijnt Tim Parks de gangbare literaire criteria en ontmaskert hij de devotie waarmee de roman traditioneel wordt besproken.
Parks is ervan overtuigd dat de inhoud, de stijl, het soort verhaal én de manier van vertellen samen de overlevingsstrategie vormen die de auteur ontwikkelt als reactie op spanningen in zijn of haar persoonlijke leven. De lezer reageert tijdens het lezen van een roman op vergelijkbare wijze als tijdens een persoonlijke ontmoeting – hij probeert de auteur te doorgronden. De roman als overlevingsstrategie is een biografie van het schrijven zelf.


Genre: NL taal- en letterkunde, schrijfhulp
Onderwerpen: schrijven

De verborgen schrijver – schrijven voor toneel, film en televisie door Ger Beukenkamp

Uitgeverij: International Theatre & Film Books
Jaar: 2003
Druk: 1e
© 2003 Ger Beukenkamp
252 pagina’s
paperback


De verborgen schrijver is een handboek over schrijven voor toneel, film en televisie. Met behulp van aansprekende voorbeelden en smakelijke anekdotes uit de praktijk worden de technieken behandeld die ten grondslag liggen aan het dramaschrijven. De verborgen schrijver gaat over het schrijven van dialogen, de strijd tussen vorm en inhoud, stijl, structuur, genre en nog veel meer. Een inspirerend boek voor iedereen die zich met schrijven bezighoudt!


Genre: NL taal- en letterkunde, schrijfhulp
Onderwerpen: film, schrijven, televisie, theater

Dramatiseren – een dialectische benadering door Roel Twijnstra et al

Uitgeverij: International Theatre Bookshop
Jaar: 1988
Druk: 2e
© 1987 Roel Twijstra
154 pagina’s
paperback


DRAMATISEREN gaat over het maken van een theatervoorstelling, zonder een bestaande tekst met mensen die geen, weinig of veel ervaring met theater hebben. Enerzijds wordt het zeer subjectieve herkennings- en belevingsniveau van spelers en regisseur beschreven; anderzijds komen maatschappelijke structuren aan de orde, die bepalend zijn voor de situaties waarin mensen zich bevinden. 
Het werkproces vraagt om vakkennis en inzicht: hoe spoor je een vitaal thema op, hoe maak je de premisse werkbaar, hoe benader je je acteurs, wat zijn de bestaande dramaturgie- en theatertheorieën en uit welke moet je putten, wanneer je op deze manier te werk gaat?
Deze, en soortgelijke vragen, worden op een overzichtelijke manier in DRAMATISEREN behandeld en toegelicht aan de hand van voorbeelden uit de praktijk van de Rotterdamse theatergezelschappen Het Rotterdams Wijktheater en jeugdtheater Het Waterhuis.


Genre: NL taal- en letterkunde, schrijfhulp
Onderwerpen: schrijven

Schrijven voor film, toneel en televisie door Ger Beukenkamp

Uitgeverij: Augustus
Jaar: 2009
Druk: 2e
© 2003 Ger Beukenkamp
256 pagina’s
paperback


Aansprekende voorbeelden en boeiende praktijkanekdotes laten zien welke technieken en inzichten je nodig hebt bij het schrijven van drama, comedy en andere vormen van toneel, scenario en fi lmscript. Theatermaker en scenarioschrijver Ger Beukenkamp behandelt in dit boek onder andere het schrijven van dialogen, de strijd tussen vorm en inhoud, stijl, structuur en genre. Dit handboek is een uitgebreide en geactualiseerde versie van Beukenkamps De verborgen schrijver. Toegevoegd is onder andere een hoofdstuk over het schrijven van een synopsis – een van de belangrijkste instrumenten voor hedendaagse tv- en filmmakers


Genre: NL taal- en letterkunde, schrijfhulp
Series: De Schrijfbibliotheek | Onderwerpen: film, schrijven, televisie, theater