Anna A. Ros schrijfeducatie

Series: De Schrijfbibliotheek

Schrijven voor theater – 13 methodes door Willy Helverda

Uitgeverij: Augustus
Jaar: 2010
Druk: 1e
© 2010 Willy Helverda
154 pagina’s
paperback


Toneelschrijven is een kunst die zich lastig laat vangen. Als je moet schrijven voor een improviserend gezelschap dat locatietheater maakt, heb je een heel andere benadering en methode nodig dan wanneer je een opdracht krijgt voor een schoolvoorstelling.

Zoveel schrijvers, zoveel zinnen. Hoe begin je? Hoe bouw je een goede scène op? Wat vertelt een dialoog wel en wat niet? Hoeveel moet je weten over je personages? En: hoe groot is de invloed van de regisseur?

Willy Hilverda ging in gesprek met dertien theaterschrijvers over hun schrijfmethode, werkwijze en techniek. Van de stevige structuur van Ger Beukenkamp tot het plotloze montagetheater van Gerardjan Rijnders. Van het ‘schrijven via de band’ van Jan Veldman tot het werken vanuit improvisatie van Moniek Merkx. Naast de weergegeven gesprekken, die de afgelopen jaren in Schrijven Magazine werden gepubliceerd, zijn in dit boek ook tips en handige lijstjes voor toneelschrijvers opgenomen.

Willy Hilverda is auteur van historische theaterproducties en docente creatief schrijven. Voor Schrijven Magazine schreef ze jarenlang over toneel in de rubriek Voetlicht.


Genre: NL taal- en letterkunde, schrijfhulp
Series: De Schrijfbibliotheek | Onderwerpen: schrijven, theater

Schrijven voor film, toneel en televisie door Ger Beukenkamp

Uitgeverij: Augustus
Jaar: 2009
Druk: 2e
© 2003 Ger Beukenkamp
256 pagina’s
paperback


Aansprekende voorbeelden en boeiende praktijkanekdotes laten zien welke technieken en inzichten je nodig hebt bij het schrijven van drama, comedy en andere vormen van toneel, scenario en fi lmscript. Theatermaker en scenarioschrijver Ger Beukenkamp behandelt in dit boek onder andere het schrijven van dialogen, de strijd tussen vorm en inhoud, stijl, structuur en genre. Dit handboek is een uitgebreide en geactualiseerde versie van Beukenkamps De verborgen schrijver. Toegevoegd is onder andere een hoofdstuk over het schrijven van een synopsis – een van de belangrijkste instrumenten voor hedendaagse tv- en filmmakers


Genre: NL taal- en letterkunde, schrijfhulp
Series: De Schrijfbibliotheek | Onderwerpen: film, schrijven, televisie, theater

Schrijven: het begin door Pim Wiersinga

Uitgeverij: Augustus
Jaar: 2007
Druk: 2e
© 2007 Pim Wiersinga
126 pagina’s
paperback


Hoe begin je aan een verhaal? Niet door te gaan zitten en meteen te gaan schrijven, maar vooral door mijmeren en kiezen. Aan een verhaal, novelle of roman gaat namelijk heel veel vooraf: ideeën en personages ontwikkelen, conflictstof op het spoor komen, mogelijke verhaalwerelden afbakenen. In dit boek laat Pim Wiersinga zien hoe je vanuit invallen en gedachteflarden tot een bruikbaar verhaalidee kunt komen. Met als proef op de som: hoe zet ik het eerste hoofdstuk op?


Genre: NL taal- en letterkunde, schrijfhulp
Series: De Schrijfbibliotheek | Onderwerpen: schrijven

De 36 dramatische situaties door Jan Veldman

Uitgeverij: Augustus
Jaar: 2010
Druk: 4e
© 2007 Jan Veldman
142 pagina’s
paperback


Er zijn maar zesendertig dramatische situaties!’ Iedere schrijver kent deze stelling in allerlei variaties, van: ‘Er zijn maar een stuk of dertig plots’, tot ‘Eigenlijk zijn er maar een stuk of dertig moppen, de rest is allemaal variatie.’ De uitspraak is afkomstig van de Italiaan Carlo Gozzi. Hij heeft er echter nooit bij verteld welke zesendertig dat dan wel waren. Friedrich Schiller heeft geprobeerd er meer te vinden maar kwam niet eens tot dat aanal. Het moest tot het begin van de 20ste eeuw duren voor de Fransman Georges Polti met zijn Les trente-six situations dramatiques kwam. Schrijver Jan Veldman bewerkt het boekje in zijn eigen stijl. Hij houdt de classificatie van Polti aan, maar voegt er voorbeelden aan toe uit de klassieke en moderne literatuur, uit toneelstukken, romans, uit de geschiedenis, de actualiteit en uit films en strips. Uit dit boek kan de potentiële schrijver, op zoek naar een goed verhaal of idee, inspiratie halen.


Genre: NL taal- en letterkunde, schrijfhulp
Series: De Schrijfbibliotheek | Onderwerpen: schrijven