Anna A. Ros schrijfeducatie

Onderwerp: theater

Writing a play door Steve Gooch

Uitgeverij: A&C Black, London
Jaar: 1995
Druk: 1e
© 1988, 1995 Steve Gooch
135 pagina’s
paperback

Writing a play, and getting it produced, can be fraught with difficulties. This book is a practical guide to the process of play-writing, from the original inspiration through plotting, structuring, characterization, dialogue and rewriting to the successful realization of the idea. In this revised edition there is a new chapter on stage realism, with quotations from the works of well-known playwrights to illustrate particular points.


Genre: schrijfhulp
Onderwerpen: schrijven, theater

De verborgen schrijver – schrijven voor toneel, film en televisie door Ger Beukenkamp

Uitgeverij: International Theatre & Film Books
Jaar: 2003
Druk: 1e
© 2003 Ger Beukenkamp
252 pagina’s
paperback


De verborgen schrijver is een handboek over schrijven voor toneel, film en televisie. Met behulp van aansprekende voorbeelden en smakelijke anekdotes uit de praktijk worden de technieken behandeld die ten grondslag liggen aan het dramaschrijven. De verborgen schrijver gaat over het schrijven van dialogen, de strijd tussen vorm en inhoud, stijl, structuur, genre en nog veel meer. Een inspirerend boek voor iedereen die zich met schrijven bezighoudt!


Genre: NL taal- en letterkunde, schrijfhulp
Onderwerpen: film, schrijven, televisie, theater

Schrijven voor theater – 13 methodes door Willy Helverda

Uitgeverij: Augustus
Jaar: 2010
Druk: 1e
© 2010 Willy Helverda
154 pagina’s
paperback


Toneelschrijven is een kunst die zich lastig laat vangen. Als je moet schrijven voor een improviserend gezelschap dat locatietheater maakt, heb je een heel andere benadering en methode nodig dan wanneer je een opdracht krijgt voor een schoolvoorstelling.

Zoveel schrijvers, zoveel zinnen. Hoe begin je? Hoe bouw je een goede scène op? Wat vertelt een dialoog wel en wat niet? Hoeveel moet je weten over je personages? En: hoe groot is de invloed van de regisseur?

Willy Hilverda ging in gesprek met dertien theaterschrijvers over hun schrijfmethode, werkwijze en techniek. Van de stevige structuur van Ger Beukenkamp tot het plotloze montagetheater van Gerardjan Rijnders. Van het ‘schrijven via de band’ van Jan Veldman tot het werken vanuit improvisatie van Moniek Merkx. Naast de weergegeven gesprekken, die de afgelopen jaren in Schrijven Magazine werden gepubliceerd, zijn in dit boek ook tips en handige lijstjes voor toneelschrijvers opgenomen.

Willy Hilverda is auteur van historische theaterproducties en docente creatief schrijven. Voor Schrijven Magazine schreef ze jarenlang over toneel in de rubriek Voetlicht.


Genre: NL taal- en letterkunde, schrijfhulp
Series: De Schrijfbibliotheek | Onderwerpen: schrijven, theater

Schrijven voor film, toneel en televisie door Ger Beukenkamp

Uitgeverij: Augustus
Jaar: 2009
Druk: 2e
© 2003 Ger Beukenkamp
256 pagina’s
paperback


Aansprekende voorbeelden en boeiende praktijkanekdotes laten zien welke technieken en inzichten je nodig hebt bij het schrijven van drama, comedy en andere vormen van toneel, scenario en fi lmscript. Theatermaker en scenarioschrijver Ger Beukenkamp behandelt in dit boek onder andere het schrijven van dialogen, de strijd tussen vorm en inhoud, stijl, structuur en genre. Dit handboek is een uitgebreide en geactualiseerde versie van Beukenkamps De verborgen schrijver. Toegevoegd is onder andere een hoofdstuk over het schrijven van een synopsis – een van de belangrijkste instrumenten voor hedendaagse tv- en filmmakers


Genre: NL taal- en letterkunde, schrijfhulp
Series: De Schrijfbibliotheek | Onderwerpen: film, schrijven, televisie, theater