Over De Gebeurtenissen

De Gebeurtenissen is een niet-lineaire roman. Het narratief verloopt niet in chronologische volgorde maar een volgorde die bepaald wordt door de opvolging van gedachten en herinneringen aan De Gebeurtenissen zoals de hoofdpersoon die heeft. De Gebeurtenissen zijn door haar bij elkaar gebracht rond de reizen die ze maakte, waarbij de ene herinnering de andere verdringt. Associatief. De Gebeurtenissen speelden zich tijdens haar reizen af maar ook tussen die reizen in. Het is juist die afwisseling en de ogenschijnlijke wanorde in de herinnering die uiteindelijk een verrassende reconstructie opleveren van een stormachtig bestaan dat niet zonder consequenties is.

Dik twaalf jaar geleden begon ze te reizen. In zichzelf, naar zichzelf en in de wereld naar onbekende bestemmingen en ervaringen. Amerika, Noord-Afrika, Azië en Europa brachten haar gebeurtenissen en ervaringen maar vooral meer inzicht in de wereld om haar heen en de wereld in haarzelf. Niet dat ze wist waar ze naar op zoek was want zoiets weet je pas achteraf. Als je geluk hebt.

Ze is 43 wanneer ze voor het eerst echt alleen op pad gaat naar Toscane. Een ervaring die voor haar bepalend zal worden. Ze reist later door de wildernis van Yosemity en Death Valley, laat zich betoveren in Karnak en Gizeh, ondergaat de milde waanzin van Barcelona, en de nostalgie van het oude Europa van Boedapest, Berlijn, Londen en Parijs. De overweldigende stilte van de Himalayas waar – als je durft te kijken – de dood je altijd aanstaart en het boerenleven in Nepal maakt haar stil.

En overal zijn er de ontmoetingen, de onverwachte gebeurtenissen, plotselinge moeilijkheden en soms zelfs Het Grote Geluk. Maar er is meer. Geen reis heeft haar onberoerd gelaten, ze zijn van invloed geworden op haar manier van leven en haar visie op de wereld om haar heen. En dan zijn er nog haar verandering in een vrouw, de operaties, echtscheiding, de kinderen en het verlies van bedrijven en werk. Gebeurtenissen en omstandigheden die haar deden wankelen maar die ze dankzij haar reis- en schrijflust wist te ondergaan zonder er aan onderdoor te gaan om ze uiteindelijk om te zetten in een nieuw bestaan.

Daarom is De Gebeurtenissen naast een roman en reisverhalenboek vooral ook de memoires van een heftig leven en een pleidooi voor het reizen met open ogen en open hart om jouw plaats in de wereld te ontdekken en om te leren van die wereld. Zelfs als die wereld je soms niet goed gezind is of beangstigend onbekend. Het is immers de reis die van belang is en niet de bestemming.