Dressmaking

Het schrijven van historische romans heeft soms verrassende gevolgen. Eén daarvan is mijn hernieuwde interesse voor historische kleding en dan specifiek die uit de negentiende eeuw. Voor een boek dat ik samen met Floortje Zwigtman schrijf heb ik in de afgelopen jaren verschillende fotoshoots gemaakt waarin wijzelf samen met vrienden in Victoriaanse kleding poseerden. Het resultaat wordt in 2017 hopelijk zichtbaar in een bijzondere uitgave.

Aangezien mijn moeder (wiens naam de basis vormde voor mijn nom de plume) in haar jonge jaren modiste was en later in haar leven getrouwd was met haar naaimachine, heb ik van jongs af aan het maken van kleding meegekregen. Maar nooit serieus opgepakt als hobby of kunstvorm. Waar mijn moeder mij wel (tot in detail) leerde hoe de Scheveningse kledingdracht in elkaar zat, ben ik zelf niet verder gekomen dan een paar jurken.

Het schrijven aan ‘Verleiding’ en dat bijzondere gezamenlijke boek zorgde echter voor een hernieuwde interesse. Niet langer is het dragen van op maak gemaakte replica’s voldoende. Ik wil ze zelf maken. Het eerste project waarbij ik nauwkeurig zowel originele patronen als technieken toepas moet resulteren in tweetal natuurzijden avondjurken naar patronen uit ongeveer 1895; Flora’s Dress en Anna’s Dress. Replica’s gebaseerd op een originele ontwerp van een jurk die te zien is in het Victoria & Albert Museum en een jurk die in de collectie van een museum in Edinburgh te vinden is.

Op deze pagina zullen de komende maanden de vorderingen in dit mode-avontuur te volgen zijn.