Open brief aan Bert Habets, ceo RTL Nederland

Middelburg, 4 februari 2018

Beste meneer Bert Habets,

u bent CEO van de paraplu waar RTL7 onder valt en ongetwijfeld een fatsoenlijk man. Zoals ik een fatsoenlijke vrouw ben. Ik ben vredelievend en verafschuw geweld en ik neem aan dat dat voor u niet anders zal zijn.

Maar ik ben boos op mezelf. Ziedend zelfs.

De reden daarvoor zijn mijn gevoelens ten opzichte van in eerste instantie René van der Gijp en in tweede instantie Johan Derksen en Wilfred Genee, alledrie medewerkers van uw bedrijf. Televisiemakers en voetbalmannen. Voetbalmannen die voetbalmannengrappen maken en daar veel succes mee hebben. Heel veel succes, zoveel zelfs dat ze zich onaantastbaar achten. Ten onrechte.

Ik ga u niet uitleggen waarom ik vind dat René van der Gijp – en Johan Derksen in zijn reactie – ontzettend over de schreef zijn gegaan ten koste van mensen als ik. Ik ga er vanuit dat u dermate ontwikkeld en beschaafd bent dat u heel goed begrijpt waarom ik dat vind. Mocht dat niet zo zijn, dan ben ik alleszins bereid dit bij u te komen toelichten.

Het punt is dat ik – zo vredelievend en fatsoenlijk als ik ben – een sterke behoefte voel om met name René van der Gijp te beschadigen. Zodanig dat hij nooit meer op televisie kan komen. Ik wens hem nadrukkelijk een flink deel van het leed toe dat ik en ALLE transgenders ondervonden en ondervinden in die voor ons zo verschrikkelijk moeilijke periode na een coming out en tijdens de transitie die wij moeten doormaken. Om te blijven leven. Want dat is allesbehalve vanzelfsprekend, de statistieken spreken wat dat betreft boekdelen. Ik wil van der Gijp zien lijden onder het geridiculiseerd worden door mensen zonder enig respect voor hem. Mensen die hem belachelijk maken en zo hard mogelijk raken op persoonlijk vlak. Over zijn overleden vrouw, over zijn kind, over de eenzaamheid die hij beweert te voelen. Hoe groter dat lijden wordt, des te beter, wat mij betreft. Die grijns moet van zijn gezicht, en snel.

Natuurlijk mag ik zo niet denken en daarom ben ik dus boos op mezelf. Want hoe komt het dat ik me door de uitlatingen van die amoebes zo in de hoek laat drijven dat ik van me af wil slaan, kwetsen, schofferen en wat al niet meer? Waarom geef ik nog ruimte aan dit soort idioten, om mij te raken? Dat ze geen enkel niveau hebben en eigenlijk een stel idiote schreeuwlelijken zijn weet ik.

Ik vind het volstrekt onverkoopbaar dat RTL deze idioot en zijn vazallen – want die zijn nauwelijks beter – nog altijd een platform biedt. Mannen die onder de valse noemer van ‘satire’ en ‘humor’ denken dat zij willekeurig welk individu en willekeurig welke kwetsbare groep in de samenleving belachelijk mogen maken en schofferen. RTL, een modern mediabedrijf dat de verantwoordelijkheid heeft voor het op de buis houden van een drietal sociopaten ten koste van grote groepen mensen in de samenleving. Zelfs ondanks de massale veroordeling vanuit die maatschappij en de oproepen van hen die zonder het te verdienen gekwetst zijn door deze dwazen.

Heeft RTL, heeft u, enig idee wat de consequenties zijn van het bieden van ruimte aan deze ‘heren’? Beseft RTL, beseft u, zich wel dat het directe gevolg daarvan een verdere ridiculisering van kwetsbare mensen en groepen mensen in onze samenleving is? Maatschappelijk hooliganism dat door RTL niet alleen in stand wordt gehouden maar zelfs bevorderd. Omwille van kijkcijfers en advertentie-inkomsten. Heeft RTL, heeft u, enig idee wat de schade is die RTL, u, aanricht in de samenleving? Voelt RTL, voelt u, enige verantwoordelijkheid voor het vergroten van de kans dat mensen zover geridiculiseerd worden dat zij de ultieme stap – die van suïcide – nemen. Omdat de samenleving op een negatieve wijze tegen hen geconditioneerd is door mensen als uw voetbalmannen? Heeft u enige notie? Heeft u enige moraal? Heeft u enig fatsoen? Of regeert alleen het geld bij u?

Als de antwoorden op deze vragen zijn dat u vindt dat zij deze keer – voor de zoveelste keer – over de schreef zijn gegaan, dan mag duidelijk zijn dat u deze mannen van de buis moet halen en stoppen met het bieden van welk platform dan ook aan ze. Bij ieder ander antwoord bent u medeverantwoordelijk en medeaansprakelijk. Wellicht niet in juridische zin, maar zeker in morele zin. En dan kan ik alleen maar hopen dat uw organisatie zo spoedig mogelijk ten onder gaat. Wellicht dat uw adverteerders wijzer zijn dan RTL zich tot nog toe heeft getoond. Als ik op dit moment macht of kapitaal had om u de mogelijkheid tot uitzenden te ontnemen dan zou ik ben twijfel hebben die uit te oefenen. Vooralsnog is het voordeel van de macht en de arrogantie van een groot mediaconcern aan uw zijde. Helaas.

Het is genoeg geweest met dit drietal. Verwijder ze.

In walging over wat er gebeurt is en afwachting van uw antwoord,

Anna A. Ros
schrijfster
Middelburg

één reactie

  1. Ron Thiry
    4 februari 2018
    Reply

    Ik kan niet anders dan het volledig eens zijn met de inhoud van deze brief. Benieuwd of, en welke reactie wordt ontvangen.

Geef een reactie