De Tijdreisgids naar Londen

Valentijnsdag 1895
St. James’s Theater, Londen

Er is veel gedoe in het Londense theater op de première-avond van Oscar Wildes nieuwe toneelstuk ‘The Importance of being Earnest.’ Het wordt een gedenkwaardige avond voor Wilde, de acteurs en regisseur, het publiek èn twee Middelburgse dames die alles in het werk stellen om erbij aanwezig te kunnen zijn.

De Middelburgse Flora en Anna houden van geschiedenis, verkleedpartijtjes, Londen, Oscar Wilde, de Victoriaanse tijd, de Fin de Siècle en reizen. Maar ze leven in de 21e eeuw, niet de 19e, en dus in de verkeerde tijd. Gelukkig hebben zij het unieke talent om in de tijd te kunnen reizen en na een onverwachte uitnodiging van de Royal Society of Anonymous Time Travelers besluiten ze om terug in de tijd te gaan naar 1895. Ze gaan proberen de première van Oscar Wilde’s toneelstuk ‘The Importance of Being Earnest’ op Valentijnsdag 1895 bij te wonen. Ze slagen er in om op tijd de boot naar Queensboro te nemen, maar zodra die is afgevaren van de kade in Vlissingen verloopt alles geheel anders dan gepland. Gaat het ze lukken om op tijd en heelhuids bij de première te komen? Wat zullen ze beleven in het grote, ingewikkelde en luidruchtige Londen en wie komen er allemaal op hun pad? Kortom: wat gebeurde er ècht op weg naar 14 februari 1895?

De Tijdreisgids naar (Victoriaans) Londen is een visueel reisverhaal van twee moderne Zeeuwse vrouwen die terugreizen in de tijd naar een voor hun vagelijk bekend Londen. Ze reizen uit nieuwsgierigheid, omdat die stad ze biologeert, en omdat ze denken in zekere zin een beetje Victoriaans te zijn. Maar vooral ook omdat ze bij die tumultueuze première willen zijn. Ze brengen de lezer naar bijzondere plekken in Londen die ook in de 21e eeuw nog terug te vinden en beslist de moeite van een bezoek waard zijn. Hun reis naar Valentijnsdag 1895 in Londen geeft zicht op het leven en reizen ten tijde van de fin de siècle, maar ook op de gebeurtenissen rond die veelbesproken premiere van Wilde’s beroemde toneelstuk en nog veel meer andere tot op heden ogenschijnlijk ongerelateerde maar wel degelijk met elkaar verbonden zaken.

Door hun unieke wijze van herbeleven en vertellen geven zij een boeiend inzicht in zowel de verschillen als de overeenkomsten tussen de laat Victoriaanse wereld en die van vandaag de dag. Hun verbazing zal ook de verbazing van de lezer worden. De Tijdreisgids naar Londen is een reisverhalenbundel èn een reisgids naar de restanten van het Victoriaanse Londen ineen. Natuurlijk zijn er tal van tips en ideeën voor de (tijd)reislustige lezers en is het een prachtig Victoriaans boek met unieke foto’s gemaakt in Londen en Nederland, geheel in de stijl van toen.

De Tijdreisgids naar Londen wordt in 2017 en 2018 geschreven door Anna A Ros en Floortje Zwigtman samen.