De muur waar niets op bloeit – een roman door Anna A. Ros

Zomer 1895, Bologna.

Lilly (Ethel Lilian Boole) is Iers, 31, mooi en ongetrouwd. Haar leven bestaat uit muziek, literatuur, de omgang met Ierse en Russiche revolutionairen en haar Russisch-Poolse vriend – Wilfrid Voynich – een revolutionair waarmee ze samenwoont in Shepherd’s Bush in Londen. En die haar nog altijd niet om haar hand gevraagd heeft terwijl ze wel al tijden zijn naam gebruikt. De jaren in Parijs en als muzieklerares tussen de revolutionairen in Sint Petersburg en Irkoetsk liggen al een tijdje achter haar. Een ongewis bestaan ligt voor haar, want het is onrustig in Europa. De nieuwe eeuw en de grote veranderingen die gaan komen werpen hun schaduw al vooruit en zullen iedereen raken.

Op een feest van Russische en Poolse bannelingen in Londen valt ze voor de charmes van de mysterieuze Sidney Reilly. Ondanks dat haar vrienden haar waarschuwen voor deze womanizer, waarvan het verhaal gaat dat hij een spion voor zowel de Britse geheime dienst als de Tsaristische geheime politie is, wordt ze zijn geliefde. Niet veel later gaat ze op zijn uitnodiging in om naar Bologna in Italië te komen, maar haar beste vriend – de fanatieke revolutionair Stepniak – vraagt haar om erachter proberen te komen of Reilly hun bespioneert. Ze krijgt een pistool mee.

Eenmaal in Bologna leert ze bij toevel de oude Dominicaanse priester Lorenzo kennen, die haar in vertrouwen neemt en haar het verhaal verteld dat hem al bijna vijftig jaar plaagt. Loernzo’s verhaal vormt de basis van haar roman ‘The Gadfly’ (De Horzel) die ze die zomer schrijft en die de rest van haar leven een bijzondere rol zal blijven spelen. Het verhaal over de ‘Risorgimento‘ – de Italiaanse eenwording en vrijheidsstrijd tegen de Oostenrijkers en Pauselijke legers – en de dood van een jonge revolutionair, zal in de decennia die volgen een baken voor de Sovjet-jeugd worden en in miljoenenoplagen verschijnen.

Langzaam maar zeker groeit Lilly’s sympathie voor de oude priester die haar zijn vreselijke geheim toevertrouwt dat bepalend zal zijn voor haar eigen houding ten opzichte van de revolutie die haar vrienden voorstaan. Met fatale gevolgen.

‘De muur waar niets op bloeit’ handelt over een jonge Ierse componiste en schrijfster, een spion, een noodlottig treinongeluk, een boek, een priester, een executie, de verleidingen van Noord Italië, een gevaarlijke liefde en de gevolgen van extremisme. De roman wordt in 2017 en 2018 geschreven.

(Muziek: Romance uit ‘The Gadlfy Suite’, opus 97a, Dmitri Shostakovich)