De Aula Magna – Bologna

Bologna in Noord Italibibliotheek bolognaë, meer dan honderd jaar stad van revolutionairen. De naam Bologna is afgeleid van het Hebreeuwse Bo-lan-ya wat zoveel betekend als ‘Daarbinnen bevindt zich de Heer’.

De bibliotheek van de universiteit is beroemd om de werken die er bewaard worden, zo’n 30.000 boeken. Van de oudste Torah rol ooit gevonden tot een grote verzameling boeken uitgegeven tussen 1500 en 1700.

De leeszaal of Aula Magna (35m x 11m) is een meesterwerk van de Bolognese architect Carlo Francesco Dotti en werd voor het publiek geopend in 1756. Hij is uitbundig bemeubeld met originele boekenplanken in twee rijen, in massief walnoot met decoratie ingelegde walnoot om een marmer effect te verkrijgen. De vier grote kolommen met Corinthische omvatten de in klassieke proporties gebouwde ruimte. Boven gekroond met terracotta bustes van de groten uit de antieke cultuur.

Maar belangrijker, de Aula Magna was de plaats waar Lilly (Ethel Voynich) regelmatig te vinden was in die vreemde maanden in 1895 en waar zij onderzoek pleegde voor haar roman The Gadfly over een Italiaanse revolutionair.