Dagboek

De eerste contouren

De eerste contouren

Na een aantal maanden werk, waarin ik naast het afronden van mijn vorige roman Surrogaat vooral bezig ben geweest met het uitwerken van het idee voor mijn nieuwe roman, zijn er een aantal zaken duidelijk geworden.

Zo is er naast de hoofdpersoon Lily (Ethel Lilian Voynich) een tweede hoofdpersoon verschenen in de persoon van de pater Lorenzo (Caro Lorenzo Montanelli) en is de enscenering verschoven naar een serie ontmoetingen in de werkkamer van Lorenzo en de tijd na het schrijven en publiceren van Voynich’s roman. Maar het belangrijkste is de wijziging in thematiek. Waar het verhaal eerst nog een combinatie van een liefdesverhaal en een spionagethriller was, is het nu een roman geworden die vooral gaat over de individuele gevolgen van zowel kerkelijk als ideologisch extremisme.

Het is die thematiek die de komende twee jaar leidend zal zijn in het schrijven aan deze roman. Het is ook een thema dat mij als auteur bijzonder boeit en dat naar mijn stellige overtuiging zowel (helaas) weer actueel is geworden als dat het een thema is van alle tijden. Door de individuele consequenties van extremisme te verwoorden hoop ik een bijdrage te leveren aan de discussie die hierover in onze hedendaagse maatschappij woedt.

O ja, de novelle wordt dus toch weer een volwaardige roman. Maar dat zal weinigen verbazen.

Anna A. Ros.

Leave a Reply