Beste bezoekers van de site, SchrijfLaboranten en Scribenten,

deze maand is – na zes jaar werk – de roman ‘Surrogaat’ van Anna A. Ros. verschenen.

Surrogaat is een in ‘monologue intérieur’ geschreven roman waarin de hoofdpersoon Dorothy Dene, een beeldschone actrice en schildersmodel in het laat Victoriaanse Londen, aan het woord komt over haar leven. Dorothy, die eigenlijk Ada Alice Pullan heette, was een meisje van eenvoudige komaf dat weinig kans zou maken op een bestaan in welstand ware het niet dat ze beeldschoon was. 

 Dorothy leefde en werkte hoofdzakelijk in Kensington in Londen en werd het favoriete model en de muze van de grote schilder Frederic Leighton, president van de prestigieuze Royal Academy of Arts. Maar Dorothy was veel meer dan dat. De schrijfster begaf zich op een zoektocht naar haar leven, betoverd als ze werd door het mysterie van deze jonge vrouw. Ze is langs de belangrijke plaatsen uit Dorothy’s leven gegaan, bezocht de huizen waar ze woonde, de theaters en studio’s, werd part time Victoriaanse en smolt in zekere zin steeds meer samen met de Dorothy uit het verhaal.

Maar wat is het dat Dorothy haar te vertellen had en waarom dwong ze zichzelf tot deze bijzondere reis door de tijd? Klopt het dat Dorothy model stond voor George Bernard Shaw’s Eliza Doolittle in zijn toneelstuk Pygmalion? Was zij de echte ‘My Fair Lady’? De enige die daar antwoord op kan geven is zij zelf. 

Surrogaat gaat over bijzondere levens, schilderkunst en toneel, liefde en seks, over winnen en verliezen en scheppen en vernietigen. Maar vooral over misschien wel de mooiste vrouw van Engeland die aan het einde van de negentiende eeuw leefde en over hoe het leven een mens altijd weer tot verandering noodzaakt. De zoektocht van de schrijfster naar de werkelijkheid van Dorothy’s leven is metaforisch voor de zoektocht naar wat haar zelf drijft in het leven, waarbij de overeenkomsten tussen die oude wereld van meer dan honderdtwintig jaar geleden en de tegenwoordige tijd groter blijkt te zijn dan verwacht. 

De roman is te bestellen via de reguliere boekhandel, online bij Libris, Bol.bom en bruna. Of rechtstreeks bij de uitgever via dit formulier.

WoordenStorm