Optredens

Anna A. Ros is beschikbaar voor optredens waar zij haar poëzie op een aansprekende – en vaak verrassende manier ten gehore brengt. Daarnaast geeft zij lezingen over de onderwerpen in haar boeken: Bhutan en zijn vluchtelingen, De Victoriaanse kunstwereld en de positie van vrouwen en auteurs die haar inspireren. Een voorbeeld van zo’n lezing is hieronder beschreven.
Interesse? Neem contact op via het reactieformulier.


HKK-Letterenborrel / Anna A. Ros

Datum: Zondag 8 december 2014 17.00 uur
Locatie: Haagse Kunst Kring, Denneweg 64, 2514CJ Den Haag

In de serie ´Eerste liefde´ vertelt Anna A. Ros over haar liefde voor Ernest Hemingway.

“Een eerste liefde vergeet een mens niet. Of dat nu een fysieke liefde of een literaire liefde is. Mijn eerste literaire liefde is die voor Ernest Hemingway. De zee speelt in mijn leven een belangrijke rol en wat mij betreft is er geen beter geschreven boek dan ‘The Old Man and the Sea’. De heroïsche strijd van de visser tegen de vis die zoveel sterker is maar toch het onderspit moet delven, terwijl de visser zijn overwinning nooit zal kunnen kapitaliseren, is voor mij een metafoor van het leven.

Ernest Hemingway is een van de weinige mannen met wie ik heel graag gereisd zou hebben. Al jaren volg ik zijn voetsporen. Van de cafés in Parijs waar hij andere grootheden ontmoette en de nodige liefdes versleet tot Baskenland waar hij zich in een oorlog die niet de zijne was liet betrekken. De oudere man met de kapitein Iglo-achtige uitstraling is voor mij niet de ware Hemingway. Die Hemingway zie ik eerder in zijn Parijse en Spaanse jaren of tijdens het vissen op zwaardvis. Het is die man met wie ik zou willen jagen, hoezeer ik ook een vegetariër ben. Maar het is ook de Hemingway die zich van het leven beroofd heeft die ik zo goed begrijp. De man die vocht tegen terugkerende depressies en het niet kon accepteren dat hij creatief immobiel geworden was na de behandeling die volgde op een eerdere zelfmoordpoging. Voor mij is Ernest Hemingway één van de mooiste ‘yellow roman candles’ zoals Jack Kerouac die beschreef in zijn ‘On the road’.

In mijn presentatie hoop ik iets over te kunnen brengen van mijn liefde voor hem.”

Anna A. Ros (pseudoniem van Alice Verheij) was van 2012 tot 2016 werkend lid van de afdeling letteren, theater en film. Ze schrijft romans en poëzie en houdt zich bezig met documentaire fotografie en videokunst.