Florette XO1 (La Reine)

De Florette XO1 – nicknamed ‘La Reine’ – is een cross-over klassieke gitaar naar eigen ontwerp. Gebaseerd op de basisvorm van een Robert Bouchet gitaar is het ontwerp er op gericht om zoveel mogelijk van het klankbord beschikbaar te krijgen voor het geluid. Dat is gerealiseerd door middel van een aantal ontwerp ingrepen die zowel tonaal als esthetisch van grote invloed zijn op het instrument:

  1. Verwijdering van het traditionele klankgat en introductie van gescheiden bas- en treble klankgaten in het bovendeel van de klankkast. Hierdoor wordt potentieel ongeveer 15 cm van het klankbord tussen de toets en de brug gewonnen ten opzichte van traditionele ontwerpen. Dit resulteert in versterkte middentonen.
  2. Toepassing van radiale bracing met 14 toonbalkjes die in stervorm vanaf de brugplaat over het klankbord zijn verdeeld. Daarbij is de verdeling aan de treblezijde krapper en aan de baszijde ruimer. Dit zorgt voor een evenwichtige verdeling tussen bas-, midden- en hoge tonen.
  3. Vrij zwevende delen van het klankbord naast de toets in combinatie met een deels zwevende toets. Hierdoor wordt de grondtoon van de gitaar omlaag gebracht en de bas iets versterkt. Het gevolg is een grondtoon ‘E’.
  4. De vorm van de klankgaten is een van de f-klankgaten afgeleide verbrede s-vorm. Om esthetische redenen is die vorm ook in het einde van het fretboard en de kop van de gitaar verwerkt.
  5. De kop van de gitaar is een omgekeerd trapezium met open – maar niet echt – sleuven voor de stemmechanieken. Er zijn per snaar individuele mechanieken toegepast van Zwitsers fabrikaat (Shertler).
  6. De Florette XO1 is gemaakt met een selectie van topklasse Australische houtsoorten en heeft mede daardoor een unieke uitstraling.

Het resultaat van al deze ingrepen en een op de speler aangepaste hiel en nek maken de Florette XO1 La Reine een bijzondere moderne klassieke gitaar. Geheel handgemaakt in de Luthierschool van Chris Wynne in Saint-Salvadou in Zuid-Frankrijk. Deze eerste Florette gitaar heeft precies geleverd waar ik als ontwerper / bouwer op hoopte en vormt de basis voor de vervolgontwerpen voor een OM (Orchestra Model) staatsjarige gitaar waarvan een linkshandige en een rechtshandige (de Scardarelli Special) worden gebouwd in de winter van 2024. De voorbereidingen voor de creatie van die twee gitaren zijn inmiddels begonnen.

In de galerij vindt je foto’s van de bouw en van de Florette XO1. Geluidsfragmenten volgen binnenkort na opnames in Studio Florette.

Specificaties

model linkshandige nylon cross over
klankkast: aangepaste Robert Bouchet klassiek
mensuur: 650 mm
kam: 46 mm
nek: 20 frets, 12e fret 58 mm
gecompenseerde brug
snaren: La Bella 900B gold alloy polished

materialen:
nek: Queensland Maple
klankbord: King Billy Pine
rug en zijden: Tasmanian Blackwood
toets: Ebony
brug: Ebony
purfling: Bunya Pine
binding: Blackheart Sassafras
klankbord toonbalken: Bunya Pine
rug toonbalken: Queensland Maple
staartblok: Queensland Maple
hiel: Queensland Maple
kop fineer: Tasmanian Blackwood
hielkap: Queensland Maple
stemmechanieken: Schertler acoustic ebony steel

Alice Verheij
Florette Guitares
3 Rue du Gros Chêne
22530 Saint-Gilles-Vieux-Marché