Boutique gitaren

In 2023 begin ik met het opbouwen van mijn lutherie voor het repareren en restaureren van merkgitaren en het zelf bouwen van linkshandige akoestische en (in een latere fase) elektrische ‘boutique’ gitaren. Een aantal projecten staan voor de korte en wat langere termijn op de rol:

1. Florette BC1: een klassieke bariton gitaar, nylonsnarig – winter / voorjaar 2024
2. Florette C-OM1: een cross-over gitaar, nylonsnarig met een ooo-body – september 2023
3. Florette OM: variant van een orchestra model, staalsnarig met ‘zwevende toets’
4. Florette AC1: variant van de acousticaster, een combinatie van een elektrische en akoestische gitaar
5. Florette SC1: variant van een stratocaster met een HSP pickups combinatie (coil-split humbucker brug-, single coil midden- en P90 neck pickup)

De BC1, C-OM1 en de OM krijgen allemaal:
• een eigen ontwerp soundport op de baszijkant van het instrument
• een ergonomische armrest (niet op de baritongitaar)
• een verhoogde (zwevende) toets waardoor vrijer klankbord van de gitaar (niet op de baritongitaar)
• een anders geplaatst klankgat waardoor er vrijere vibratie van het klankbord van de gitaar mogelijk wordt

De meeste van deze ingrepen zijn er op gericht om het klankbord van de gitaar de maximale akoestische vrijheid te geven en dragen daarmee bij aan een eigen geluid.

Om klankredenen worden mijn nylonsnarige gitaren voorzien van La Bella 850(B) gepolijste snaren met een verrassende twist op de g-string. De snaren snerpen niet bij akkoordwisselingen en slides en hebben een geweldig gebalanceerde klank en lange levensduur. Staalsnarige gitaren worden voorzien van Martin MA535S silked fosforbronzen snaren voor mooie klank, lange levensduur en bescherming van de brug door zijden omwikkeling. Elektrische gitaren krijgen naar keuze rode DR Strings Red Devils 10 – 46 medium light snaren of gepolijste Rotosound TopTape RS200 12 – 52 flatwound jazz snaren.

Lutherie in opbouw.

Chris Wynne gitaarbouwschool.

Eén van de akoestische ontwerpen zal ik in september gaan bouwen onder begeleiding van de Australische meesterluthier Chris Wynne die een school heeft in Zuid-Frankrijk. Hier is een impressie van de werkplaats waar ik daar ga bijstuderen.

Enkele herstelprojecten.

Mijn 2020-2022 geïmproviseerde herstelwerkplaatsen.

Enkele van de gitaren in mijn verzameling.