Gitaarbouw

In 2023 begin ik met het opbouwen van mijn lutherie en het zelf maken van akoestische gitaren. Een aantal projecten staan voor de wat langere termijn op de rol:

1. bariton gitaar, nylonsnarig

2. cross-over gitaar, nylonsnarig met een ooo-body

3. variant van een orchestra model, staalsnarig

4. variant van de acousticaster, een combinatie van elektrisch en akoestisch

Op de acousticaster na krijgen al deze instrumenten een eigen ontwerp soundport op de baszijkant van het instrument en er wordt een armrust opgenomen in de ontwerpen. Deze ingrepen zijn gericht op een prettiger ergonomie van de instrumenten. Ook de brug en vorm en plaatsing van het klankgat worden eigen ontwerpen en de toets wordt verhoogd (en deels zweven) gemaakt. De meeste van deze ontwerpingrepen zijn er op gericht om het klankbord van de gitaar de maximale akoestische vrijheid te geven en dragen bij aan een eigen geluid. Deze vier ontwerpen worden in de periode februari – augustus verder uitgewerkt.

Chris Wynne gitaarbouwschool.

Eén van de eerste drie van deze ontwerpen zal ik in september gaan bouwen onder begeleiding van de Australische meesterluthier Chris Wynne die een school heeft in Zuid-Frankrijk. Hier is een impressie van de werkplaats waar ik daar ga bijstuderen.

Enkele herstelprojecten.

Mijn 2020-2022 geïmproviseerde herstelwerkplaatsen.

Enkele van de gitaren in mijn verzameling.