Gitaarbouwer

Vicente Tatay Tomàs 1958 – gerestaureerd

In 2023 begin ik met het opbouwen van mijn lutherie en het zelf maken van akoestische (en later elektrische) gitaren. Een aantal projecten staan voor de wat langere termijn op de rol:

1. bariton gitaar, nylonsnarig
2. cross-over gitaar, nylonsnarig met een ooo-body
3. variant van een orchestra model, staalsnarig
4. variant van de acousticaster, een combinatie van een elektrische en akoestische gitaar
5. variant van een stratocaster met een HSP pickups combinatie (coil-split humbucker brug-, single coil midden- en P90 neck pickup)

Op de acousticaster na krijgen al deze instrumenten:
• een eigen ontwerp soundport op de baszijkant van het instrument
• een ergonomische armrest
• een verhoogde (zwevende) toets waardoor vrijer klankbord van de gitaar
• een anders geplaatst klankgat waardoor vrijer klankbord van de gitaar

De meeste van deze ingrepen zijn er op gericht om het klankbord van de gitaar de maximale akoestische vrijheid te geven en dragen daarmee bij aan een eigen geluid.

Om klankredenen worden mijn nylonsnarige gitaren voorzien van La Bella 850(B) gepolijste snaren met een verrassende twist op de g-string. De snaren snerpen niet bij akkoordwisselingen en slides en hebben een geweldig gebalanceerde klank en lange levensduur. Staalsnarige gitaren worden voorzien van Martin MA535S silked fosforbronzen snaren voor mooie klank, lange levensduur en bescherming van de brug door zijden omwikkeling. Elektrische gitaren krijgen naar keuze rode DR Strings Red Devils 10 – 46 medium light snaren of gepolijste Rotosound TopTape RS200 12 – 52 flatwound jazz snaren.

Chris Wynne gitaarbouwschool.

Eén van de akoestische ontwerpen zal ik in september gaan bouwen onder begeleiding van de Australische meesterluthier Chris Wynne die een school heeft in Zuid-Frankrijk. Hier is een impressie van de werkplaats waar ik daar ga bijstuderen.

Enkele herstelprojecten.

Mijn 2020-2022 geïmproviseerde herstelwerkplaatsen.

Enkele van de gitaren in mijn verzameling.