ant-ologie

“Anna A. Ros heeft voor de Ant-ologie een selectie gemaakt uit de schatten van heden en verleden. Ze toont hoe fictie en non-fictie uit vroeger tijden ons kan helpen bij actuele problemen, zoals klimaatverandering en technologische overload. Ze presenteert een selectie van hedendaagse auteurs die ons met hun inzichten aan het twijfelen brengen over alles dat we dachten te weten.
Ant-ologie is een uitnodiging om uit het mierennest te ontsnappen, de tijd te nemen en ons onder te dompelen in een ons in toenemende mate onbekende wereld, die van het listige, geduldige boek, dat stilte en concentratie vereist, maar ons ook veel teruggeeft: namelijk de vrijheid om in samenspraak met andere geesten onze eigen geest te vormen.”
                                                                                                               Floortje Zwigtman

Dit fragment uit de inleiding die Floortje voor mijn essaybundel Ant-ologie schreef verwoord precies wat inhoud en doel zijn van mijn nieuwe boek. Vier ver uitgewerkte essays waarin ik via de literatuur naar maatschappelijke zaken in onze tijd kijk: burgerlijke ongehoorzaamheid, technologie, populisme en kapitalisme & klimaat. Stuk voor stuk onderwerpen waar veel over te denken en veel over te zeggen is. Waar ik als mens en auteur een mening over heb en waar mijn mening onder andere gevoed is vanuit de literatuur van de laatste 150 jaar. Van Henry David Thoreau tot Anne-Gine Goemans. Van Hemingway tot Rutger Bregman. Ant-ologie is een betoog en een omroep om te lezen. Niet alleen wat nu uitgegeven wordt, maar ook oudere bijzondere en vaak binzonder mooie werken. Over koning Arthur en over revolutionairen uit een andere tijd. En over mieren en mensen en hoe gedrag van dat kleine diertje soms zo lijkt op dat van de ogenschijnlijk machtige mens.

Ant-ologie is fabuleus geïllustreerd door Petra Kaljouw, die ook ander werk van mij illustreerde.
                                                                                                                Anna A. Ros

ISBN: 978 94 640 5422 4
Uitgeverij: Woord & Storm
Aantal pagina’s: 139
Bindwijze: paperback
Verkoopprijs: €18,99

Ant-ologie is online en via de boekhandel verkrijgbaar. U kunt Ant-ologie natuurlijk ook rechtstreeks bij mij bestellen via dit formulier.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie