Surrogaat

De roman Surrogaat is een ontwikkelingsroman over het leven van een bijzondere vrouw, schildersmodel en actrice, die leefde in de laat Victoriaanse tijd in Engeland. Het Engeland van de grote maatschappelijke veranderingen, emancipatie van vrouwen en opkomst van de moderne en oorlogsindustrie. Het Engeland van rond de eeuwwisseling naar de 20e eeuw.

Het verhaal speelt zich grotendeels af in kunstenaarskringen in de Londense wijk Kensington en verhaalt over zowel de onstuimige relaties tussen de schilders en beeldhouwers en hun beeldschone modellen en die modellen onderling. Surrogaat is een roman over het leven van Dorothy, de beeldschone actrice en schildersmodel in het laat Victoriaanse Engeland. Ze leefde en werkte hoofdzakelijk in Kensington in Londen en was het favoriete model van de schilder Frederic Leighton, president van de prestigieuze Royal Academy of Arts waardoor haar portret in musea over de hele wereld te zien is. Maar Dorothy was veel meer dan ‘just a pretty face’.

De schrijfster begaf zich op een zoektocht naar het leven van Dorothy, betoverd als ze werd door het mysterie van deze jonge vrouw. Ze ging langs de belangrijke plaatsen uit Dorothy’s leven, bezocht huizen, theaters en studio’s, werd part time Victoriaanse en smolt steeds meer samen met Dorothy. Wat is het dat Dorothy haar te vertellen had? Klopt het dat Dorothy model stond voor George Bernard Shaw’s Eliza Doolittle in zijn toneelstuk Pygmalion? Was zij de echte ‘My Fair Lady’? Surrogaat is een verhaal over schoonheid en verval, liefde, seksualiteit, kunst en de mores in de laat Victoriaanse kring van kunstenaars in Londen. En dat allemaal omdat ze op een nacht een afbeelding van het schilderij Flaming June zag:

flaming juneDe idee voor Surrogaat is ontstaan toen ik een schilderij afgebeeld zag dat me intrigeerde (Flaming June van Frederic Leighton). Na wat onderzoek liep ik tegen de discussie aan welke vrouw er model voor heeft gestaan. Was Dorothy Dene (Ada Alice Pullan) de ‘sitter’ of was het de onbekende Mary Elizabeth Lloyd?
Mijn aandacht werd in eerste instantie getrokken naar de onbekende van de twee, Mary. Vanaf dat punt ben ik me in haar leven en haar omgeving gaan verdiepen. Maar tijdens het onderzoeken van het leven van deze Mary Lloyd bleek het onmogelijk om Dorothy Dene te ontlopen. Die vrouw was misschien wel het belangrijkste model van de grote schilder Frederic Leighton, de oude president van de Royal Academy of Arts. En ze was een beroemde actrice in het laatste decennium van het negentiende eeuwse Londen. Uiteindelijk moest zij dus de hoofdpersoon van Surrogaat worden.

Prijs: €29,75
ISBN: 978 94 021 7469 4
NUR: 301
Bindwijze: paperback
Aantal pagina’s: 472
Uitgeverij: WoordenStorm
Technische realisatie: Brave New Books

Surrogaat is in mei 2018 bij WoordenStorm verschenen en te bestellen bij de CB-boekhandels en online bij bol.com, libris.nl en andere webwinkels. Bestellen kan ook hier via dit formulier. Hier bestelde exemplaren worden gesigneerd en er worden geen verzendkosten in rekening gebracht.

Meer over Surrogaat vindt u op de speciale website.