Geen weg terug voor Laxmi

Geen weg terug 3 web

In 2012 verscheen de in 2011 in Nepal geschreven Engelstalige roman Headwind, Laxmi’s Story in eigen uitgave bij WoordenStorm. De reacties op het boek hebben mij duidelijk gemaakt dat deze roman een Nederlandstalige uitgave verdiend.

En die gaat er komen. Welke uitgever Geen weg terug voor Laxmi zal gaan uitgeven is nog onbekend. Op dit moment wordt gewerkt aan een goede vertaling in het Nederlands, wordt er een nieuwe vormgeving uitgewerkt en een algehele herziening doorgevoerd. In deze Nederlandstalige herziene versie zal naast een niet eerder gepubliceerd hoofdstuk en een gewijzigd einde ook een essay opgenomen zijn dat uitleg geeft over de actuele situatie van de vergeten vluchtelingen uit Bhutan. Er zullen een aantal foto’s worden vervangen door anderen en er wordt een verantwoording en literatuurlijst opgenomen.

Synopsis

Geen weg terug voor Laxmi is het verhaal van Laxmi, het meisje dat geboren werd in een vluchtelingenkamp in het zuidoosten van Nepal nadat haar ouders moesten vluchten voor het etnische geweld van de koning en het leger van Bhutan begin negentiger jaren van de vorige eeuw. Laxmi krijgt op haar achttiende een tweede kans in het leven, eigenlijk de eerste kans op een wat wij normaal leven zouden noemen. Maar zij moet daar voor alles opgeven wat haar lief is. Hoewel, alles?

Deze liefdesgeschiedenis schets de tragiek van vluchtelingen aan de hand van het verhaal van een dappere jonge vrouw die zich ontworstelt aan een kansloos verleden, de dogma’s en beklemming van tradities en familiebanden en er alles aan doet om de liefde van haar leven te herwinnen. Van Laxmi ga je houden, ze staat model voor tienduizenden Bhutaanse jongeren in dezelfde situatie en met eenzelfde lot, een lot dat in het westen goeddeels onbekend en onbegrepen is.

Geen weg terug voor Laxmi gaat ook over de integratie van jongeren afkomstig vanuit een geheel andere cultuur naar Nederland, de uitdaging van het integreren in onze samenleving en de kracht van de jeugd. Geen weg terug verschijnt in 2017 of 2018.