Deze keer eens een kroniek (ik schrijf liever kronieken dan blogs) over een ander onderwerp dan het schrijfvak. Want zoals iedere auteur moet ik er wat bijdoen om het hoofd boven water te houden en in mijn geval is dat onder andere het bouwen van websites. En op dat gebied vier ik de komende maand een privéfeestje. Want…
Tien jaar. Een dubbel lustrum. Zolang maak ik nu al gebruik van WordPress als basis voor de websites die ik bouw en beheer. Ook voor deze website dus.
In oktober 2006 bouwde ik mijn eerste website met dat systeem, slechts elf maanden nadat het blogprogramma voor iedereen beschikbaar was gekomen (zoals blijkt uit Matt Mullenweg’s bericht uit november 2005) en amper drie jaar na de start van WordPress. In die tijd waren er nog maar enkele duizenden websites op dit systeem gebaseerd. Ik ben wat men noemt een early adopter.
Tegenwoordig zijn er naar schatting een slordige 76,5 miljoen blogs en websites gebouwd met het WordPress CMS. En sinds november 2006 heb ik zelf zeker vijftig websites gebouwd waarvan er zo’n twintigtal nog in gebruik zijn. En nog altijd maak in nieuwe websites, de laatste jaren vooral voor collega-schrijvers. Het voormalige blogprogramma is in die tien jaar gegroeid tot een uitgebreid en heel geavanceerd Content Management Systeem waarmee de mooiste websites gemaakt worden. Zelfs als die wat complexer moeten zijn door de toevoeging van databases, webshops, fora en zo meer. Sinds 2006 is het gebruik ervan uitgegroeid tot werkelijk astronomische proporties met een marktaandeel van 59,1% van de websites waarvan bekend is welk CMS er gebruikt wordt en 26,6% van alle websites op het internet. Sommige analisten schatten het marktaandeel zelfs op 69% van de CMS-markt. Per dag komen er ook nog altijd zo’n 50.000 websites bij. Dat is nogal wat. (De cijfers komen o.a. uit verkeersanalyses.)
Er is geen enkel ander systeem met zo een grote invloed op hoe het internet er tegenwoordig voor ons uitziet, en dat is inclusief Google en verwanten want de initiatieven van grote jongens als Google, Microsoft en Apple hebben op het gebied van websitebouw nooit een succes opgeleverd (ik heb hier dus niet over social media want dat is weer een heel ander verhaal.) Het is trouwens ook niet zo dat facebook of Twitter in staat zijn geweest om serieuze vervangers te worden van WordPress. Nog altijd is het hebben van een eigen website voor velen volstrekt normaal. Uiteindelijk is dat de enige plek waar je als bedrijf, organisatie of individu zèlf de regie hebt. Mits je niet gehackt wordt natuurlijk. Wellicht is het succes te verklaren doorat WordPress.org naast het operating system Linux het meest succesvolle open source software project ooit is. WordPress.org is een 501-company, dat wil zeggen dat ze non profit zijn en eigendom van de gebruikersgemeenschap. Er is geen sprake van een commerciële licentie, re-branding is toegestaan en het zal nooit gekocht kunnen worden door wie dan ook, zolang de community het blijft gebruiken (en daar lijkt het dus zeker op). In die zin is WordPress dus een a-typisch product omdat het zich onttrekt aan de commercie. (Wat het dus ook meteen mogelijk maakt om op wel degelijk commerciële basis websites te ontwikkelen met WordPress.org zonder dat je als bouwer een bedrag aan licentiekosten kwijt bent. Hoe mooi kan het soms zijn in softwareland.
Techniek
Het is wat mij betreft terecht de meest gebruikte omgeving en tot op heden heb ik nog geen vraag gehad voor een website die ik niet kon bedienen met dit heerlijke systeem. Ik ben opgegroeid met automatisering, mijn eerste computer bouwde ik in 1981 en sinds die tijd heb ik echt alles wel gezien en gebruikt wat er op de markt is geweest. En dat is echt niet overdreven. Ik heb dus ook werkelijk allerlei software zien passeren. Als ik bijvoorbeeld naar tekstverwerking kijk dan stamt mijn eerste ervaring daarmee uit de CP/M tijd met Wordstar 1.0 (!), gevolgd door WordPerfect in alle versies, Word in alle versies op pc èn Mac, AppleWorks en Pages op de Mac, OpenOffice, LibreOffice Writer (aanbevolen) en ga zo maar door. Tegenwoordig stamp ik de meeste tekst weg in een specialistisch pakket voor auteurs: Scrivener (warm aanbevolen!). Maar de software die ik het trouwst ben gebleven in de 38 jaar dat ik met computers werk is toch echt dat vermaledijde WordPress. En nooit in de afgelopen tien jaar ben ik er door in de steek gelaten. Natuurlijk waren er weleens probleempjes maar die zijn zonder één uitzondering altijd snel weer verholpen.
Ik hoop dat er nog wel een lustrum of twee bij gaat komen, want hoewel het bouwen van websites niet mijn meest geliefde werk is, echt vervelend is het nooit met zulk mooi gereedschap. Voor een bloemlezing van de websites die ik gebouwd heb en die nu nog actief zijn kun je even hier kijken.
© 2016 Anna A Ros (Alice Anna Verheij van WoordenStorm).
Wees de eerste om te reageren