Essay opgenomen in Indiase anthologie.

In 2015 besloten de Indiase literaire wetenschappers Ajay C. Chaubey PhD (assistent professor Engels, Science & Humanities, universiteit van Uttarhakand, India) en Asis De PhD (assistent professor English, hoofd v.d. afdeling Engelse taalwetenschappen, Mahishadal Rah College, West Bengalen, India) tot het samenstellen van een anthologie waarin de weerspiegeling van de diaspora van Aziatische volken in de literatuur wordt bestudeerd en besproken.

Essay in literair wetenschappelijke anthologie, India, 2018

Naar aanleiding van de publicatie in 2011 van een door mij geschreven essay over de geschiedenis van Bhutanese ballingschap (The Bhutanese Diaspora: A View on History) in Nepalese media en een artikel over dat essay op Kuensel Online (de Bhutanese nationale internetkrant) dat in Bhutan het nodige stof deed opwaaien, werd mij gevraagd of dit essay dat de zeer complexe achtergrond van de Bhutanese ballingschap dat ik schreef ter ondersteuning van mijn research voor de roman Headwind, Laxmi’s Story door hun integraal mocht worden opgenomen in hun boek. Onder voorwaarde dat ik het essay mocht actualiseren en op aspecten herzien en dat dat niet onder pseudoniem zou gebeuren (politieke redenen) heb ik daarmee ingestemd. Ik ben aanspreekbaar op het essay en de analyses en stellingen die ik daarin poneer.

In april 2018 is na drie jaar intensief werk Mapping South Asian Diaspora verschenen bij Rawat Publications, een leidende academische uitgeverij in India. In het boek is mijn essay opgenomen omdat ik als enige romanschrijfster tussen de taalwetenschappers de complexe materie zo heb kunnen beschrijven dat de (geo)politieke en de historische context zijn afgebeeld tegen de realiteit van de door de UNHCR opgezette en inmiddels afgeronde ‘third country resettlement’. Een werkwijze die de ingezette etnische zuivering door Bhutan en de gedwongen migratie/vlucht van de Lotshampa’s uit het zuiden van Bhutan omzette in een ware diaspora. Een diaspora ook die de sporen van deze etnische Nepalese bevolkingsgroep in de geschiedenis heeft uitgewist en Bhutan in staat gesteld heeft zich te presenteren als het ecologische paradijs en die tot stand kwam door van uit het westen gestuurde geopolitiek.

Met vreugde heb ik deze zorgvuldige academische uitgave zien ontstaan en met gepaste trots verwijs ik een ieder die meer wil weten over de migratiestromen en consequenties daarvan op langere termijn wil bestuderen naar deze anthologie. Het boek is via internet te bestellen bij de uitgever, hier is de link naar de website van Rawat Publications.

Mijn dank gaat uit naar de samenstellers van dit boek. Zowel om de eervolle opname van mijn werk in hun anthologie, als om hun streven om de Aziatische volken in diaspora (inclusief de Lotshampa’s uit Zuid-Bhutan) hun plek te geven in de geschiedenis en de literatuur van het continent.

Het essay On the history of the Bhutanese Diaspora kan hier gedownload worden (klik op de titel). De rechten van het essay berusten bij de auteur, het essay is onder Creative Commons licentie uitgegeven..

© 2018 Anna A. Ros

ISBN: 978 81 316090 1 9
Uitgever: Rawat Publications www.rawatbooks.com
Aantal pagina’s: 296
Bindwijze: hardcover

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie