De Ant-ologie essays

Gratis te lezen, klik op de titels om te downloaden.

In de herfst van 2021 verscheen na anderhalf jaar uitstel door de coronapandemie mijn essaybundel ‘Ant-ologie’. In deze bundel heb ik mijn mening over een viertal maatschappelijke onderwerpen uitgediept vanuit literair perspectief. Dat wil zeggen ik heb de literatuur van de afgelopen anderhalve eeuw bestudeert en doorzocht op wijsheden die nu nog altijd van belang zijn in onze ‘moderne’ wereld. Wijsheden die ik van harte onderschrijf. De essays zijn de uitwerkingen van een door de pandemie afgebroken reeks lezingen die ik in boekhandel ’t Spui in Vlissingen heb gehouden en waarvoor daar flinke belangstelling bleek te zijn. De bundel is in uitgebreidere en geïllustreerde vorm bij mij te bestellen of via de boekhandel of online.

Aangezien ik schrijf zonder winstoogmerk of verdienmodel en ik graag zie dat deze essays door een breed publiek gelezen kunnen worden bied ik hier de pdf-versies van de vier essays aan. Zonder illustraties, zonder inleiding en zonder verdere toelichting. Die vindt u in het boek.

Ik wens u een goede zomer toe.

Lees over het werk van hedendaagse auteurs en auteurs uit de wereldliteratuur en wat zij zoal vinden en vonden over vier grote maatschappelijke thema’s. Over politiek, maatschappij, technologie, klimaat en economie.

 1. Burgerlijke ongehoorzaamheid
 2. Technologie
 3. Populisme
 4. Kapitalisme & klimaat

3 Reacties

 1. 17 juni 2022
  Antwoord

  Zojuist gelezen: ‘Burgerlijke ongehoorzaamheid’
  Interessant en boeiend essay met verrassende, ongekende, realistische en vaak voorspellende citaten. Al met al eens te meer de overdenkingen voedende over hoe democratisch onze democratie dan wel is. Burgerlijke ongehoorzaamheid – mits op feitelijk en aantoonbaar onrecht, ongelijkheid en falend democraisch beleid gericht, en genuanceerd en geweldloos – welhaast te zien als een democratisch recht. Een intelligente uitwerking van gedachten die ik deel en ook mij regelmatig bezig houden. Hier knap geplaatst in een historisch literaire context, die een eye-opener is. Dank voor toezending voor gratis lezing. Ik zal de komende tijd met graagte ook de andere essays lezen. Intussen bestelde ik de fysieke bundel.

 2. 17 juni 2022
  Antwoord

  Dank je voor je mooie reactie, Ron. Het boek komt eraan, ergens eind volgende week.

Geef een reactie