Jodiumpillenkolder

De overheid is een campagne begonnen om mensen die in een risicogebied rond een kerncentrale wonen te voorzien van jodiumpillen. Mits ze jonger dan 18 zijn en er niet al eerder pillen verstrekt zijn.

Nu wonen wij in Middelburg en als ik een beetje mijn best doel kan ik de stoom uit de centrale van Borssele vanaf mijn stoep zien. Risicogebied dus. Komt nog bij dat op minder dan 40 kilometer afstand de instabiele overjarige houtje-touwtje-centrales in Doel staan. Kortom, ik behoor eindelijk tot een doelgroep, namelijk die van de mogelijke slachtoffers van een kernramp. Waarbij ik me afvraag wat er met de andere centrales gebeurt als er met één centrale in Doel iets ernstig misgaat. Mij zou het niet verbazen als de concentratie van kerncentrales bij een beetje aardige ramp voor een bijzonder verlichte dynamiek zal zorgen.

Anyways – de overheid is dus met een campagne begonnen om jodiumpillen te verspreiden. Hoewel…

Bij nader onderzoek op de website van het ministerie van Volksgezondheid (?), Welzijn (!) en-o-ja Sport blijkt dat die pillen in mijn woongebied al eerder verspreid zijn. Zeggen ze. Liegen ze. Want ik woon hier nu vier jaar en in die tijd is dat helemaal niet gebeurt. O wacht even, dat hebben ze in het voorjaar van 2013 gedaan. Alleen woon ik hier sinds het najaar van dat jaar en de overheid weet dat natuurlijk heus wel. Kortom: er gaat iets mis wat dat betreft. En dan is er natuurlijk onze woonplek die tot voor kort buiten het gebied viel maar sinds kort blijkbaar wel binnen dat gebied. Net als de rest van Zeeland en een flink stuk Brabant en Limburg. Weten ze eigenlijk wel welke criteria ze moeten aanhouden bij het ministerie?

Het is maar goed dat ik – en mijn kinderen – ouder dan 18 zijn want dat is het andere uitvalscriterium voor de pillendistributie. Het heeft voor ons gewoon geen enkele zin. Volgens het ministerie. Volgens de wetenschappers. En trouwens ook volgens onszelf. In een leerzaam gesprekje op facebook met “^TM” – wie dat ook weze moge – werd evacuatie geboden als alternatief. Net als schuilen. En eten en water beschermen tegen straling. Goh, echt? Dat ik dáár nu niet eerder aan gedacht heb! Heerlijk die overheidsvoorlichters die over de social media waken, zo slim in vergelijking met de stomme burgers.

Sterker nog, ik heb een op het oog veel logischer alternatief dan dat wat de overheid biedt: zo snel mogelijk zo ver mogelijk weg zien te komen. Hoewel het mij niet zou verbazen als daar wat praktische probleempjes aan vast zitten.
Ik noem er een paar die ik nu al voorzie:

  1. auto. Niet in bezit.
  2. fiets. Te langzaam.
  3. trein. Er is maar 1 spoorlijn en die gaat eerst dichter naar de centrale toe en is in beheer bij Prorail/NS. Niet realistisch.
  4. zee. Heeft iemand een bootje voor me?
  5. atoomkelder. Ha! Die weet ik nog te zitten en de plastic bordjes en bestek uit de tachtiger jaren zijn nog aanwezig. Voorraad niet. Maar lijkt mogelijk.
  6. zand. Om mijn kop in te steken. Goed ter bescherming van de schildklier, slecht voor de longen. Terminaal. Geen goed idee.
  7. het huis van de burgermeester. Is hier om de hoek en die zal toch zeker wel een privé-atoomkeldertje hebben? En hij groet me altijd.
  8. heel hard wegrennen. Met mijn conditie? Vergeet het maar, daarbij: langzamer dan de fiets.
  9. brommer. Peut erin en tuffen maar. Kan tussen de auto’s in de file met andere vluchtenden door slingeren. Nadeel: is een snorfiets en ik fiets nog sneller dan dat ik brom.

Het zal er dus wel op neerkomen dat ik in een dergelijk geval gewoon stralend thuis blijf bij gebrek aan vluchtmogelijkheid. Zonder jodiumpillen want die heeft de vorige huiseigenaar. Toch zonde van al het geld dat gemoeid is met de uitvoering van dit soort volstrekt zinloze regeltjes van Brussel alleen maar omdat onze overheid voor zijn goede fatsoen daar wel aan moet voldoen (en het dus best begrijpelijk is dat de uitvoering op zijn zachtst gezegd nogal rammelt). Daarbij, het zal hier toch geen Tsjernobyl worden want onze eigen kernramp wordt natuurlijk veel minder gevaarlijk dan die bij onze verre oosterburen. Daar zorgt de overheid wel voor. Toch?

En wie wordt eigenlijk de nieuwe minister van WVS?

Anna A. Ros

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie